FAQ
Vaak krijg ik de vraag of het beter is om een viool te huren of om een viool te kopen. Daar is niet echt een eenduidig antwoord op te geven. Voor jonge kinderen adviseer ik om te huren: ze groeien zo snel dat het heel fijn is om een vertrouwd adres te hebben waar je de te kleine viool inruilt voor een grotere. Het is ook een erg leuk uitstapje om bij de vioolbouwer over de vloer te komen, een kijkje te kunnen nemen in de werkplaats van iemand die het vioolbouwen beheerst! Dat is voor mij in ieder geval nog steeds zo 🙂 Vanaf een jaar of 12 kun je op een hele viool spelen, als je dan weet dat de viool echt jouw instrument is, is het wel leuk om een eigen viool aan te schaffen. Die gaat namelijk je hele leven mee, en nog veel langer. Zo heb ik de viool van mijn opa nog steeds in huis!
We hebben het altijd over de viool, maar dan ben je nog niet klaar: je hebt ook een stok nodig, een schoudersteun, hars om de haren van je strijkstok te harsen en een kist. Als je een viool huurt is dit allemaal inbegrepen, als een viool koopt, moet je goed kijken of je deze zaken nog apart moet aanschaffen.
Een fijn adres in Amsterdam-Oost vind ik Chaim Achttienribbe. In de Pijp kan je terecht bij Bas Maas. Op deze beide adressen heb je de interessante mogelijkheid om eerst te huren en dan alsnog te kopen. Hierbij wordt dan maximaal één jaar huur afgetrokken van de kostprijs.
Voor vioolreparaties kun je ook terecht bij Christian Jüneman, hij verhuurt geen violen.
Een uitgebreide webshop met, naast violen, ook accessoires vind je bij Bert Boon, gevestigd in Callantsoog.
Hét adres voor bladmuziek blijft Broekmans&Van Poppel. Helaas is de winkel aan de van Baerlestraat al weer een tijd gesloten, maar je kan nog steeds terecht in hun winkel in Badhoevedorp. Wat zo ontzettend fijn is dat ze niet alleen een ontzettend uitgebreide collectie bladmuziek hebben, ze hebben ook veel verstand van wat ze verkopen, én een heel uitgebreide collectie tweedehandsmuziek hebben. Heerlijk om in te snuffelen! Verder kan je bij Broekmans ook prima online bestellen.
Bijna! Heel belangrijk is het ook om een lessenaar te hebben voor je bladmuziek. Als je probeert viool te spelen met je muziekboek open op tafel tegen de waterkan bijvoorbeeld leidt dat toch tot een slechte houding en dat is zonde:-) Bij Arc Verona en Thomann kun je lessenaars en andere benodigdheden zoals hars, snaren en een schoudersteun bestellen.
Het is handig een schriftje voor het huiswerk mee naar de vioolles te nemen, verder bestaan er allerlei handige apps die je kunnen helpen je viool te stemmen, bijvoorbeeld gStrings en Soundcorset.
Dat kan van alles zijn. Sommige leerlingen worden heel blij van romantische muziek, andere spelen graag jigs of tango’s. Ik heb heel veel muziek liggen, voor elk wel wat wils. Ik werk zelf graag met muziek uit de barok, veel samenspeelmogelijkheden en ook als je nog niet zo lang speelt, kan dat al heel mooi klinken! Mijn uitgangspunt is over het algemeen dat de muziek de leerling moet aanspreken, zodat die thuis gemotiveerd is om te studeren.
Daarnaast ontkom je er niet aan dat je af en toe wat speelt wat je wat minder leuk vindt, om met andere facetten van viool spelen in aanraking te komen, of om op een bepaalde technische moeilijkheid te focussen bijvoorbeeld.
Het streven is om dagelijks te studeren, dat hoeft in het begin niet heel lang te zijn, in een kwartier kan je al heel veel doen. Naarmate je wat verder komt, worden die kwartiertjes halve uren en misschien wel meer. Regelmaat is belangrijk, beter vier keer een kwartier oefenen dan één keer een uur. Het helpt ook als je een vaste plek hebt waar je kunt studeren, waar je viool voor het grijpen ligt. Natuurlijk kan er wel eens een dag tussenuit vallen, maar je moet je realiseren dat thuis oefenen erbij hoort als je vioolles neemt.
Jazeker! Speel je sonates met je buurvrouw of heb je een duo met je moeder? Wil je strijkkwartet spelen maar komen jullie nog een violist tekort? Jullie kunnen wel input gebruiken op het gebied van repertoire, of manieren van repeteren?
Van harte welkom! Er is een buffetpiano in huis. We bespreken samen wat de vraag is waar je mee zit en welke oplossing ik zou kunnen bieden. Ik heb een ruime voorraad bladmuziek voor allerlei bezettingen en heb zelf vijftien jaar in een strijkkwartet gespeeld.
Als je begint met spelen, is wekelijks les het beste. Zo is er minder kans dat er fouten insluipen die lastig recht te zetten zijn. Als je wat verder bent, kan tweewekelijks een uur les ook prima. Als er tussentijdse vragen zijn, mag je altijd appen!
Nee zeker niet. De meeste vioolmethodes gaan er van uit dat je geen noten kunt lezen. Stap voor stap wordt noten lezen uitgelegd, parallel aan het leren viool spelen. Omdat er zoveel te vertellen valt over muziektheorie en muziekgeschiedenis naast het leren viool spelen, raad ik aan om zeker ook naar de les te komen als je eens wat minder hebt kunnen doen, of als je bijvoorbeeld een vinger of pols gekneusd hebt of zo. Dan hebben we even tijd om aan de slag te gaan met muziektheorie, solfège of muziekgeschiedenis!
Komende tijd zal deze lijst steeds verder aangevuld worden! Heb je een vraag die er niet tussen staat, neem dan contact op en dan zal ik de vraag toevoegen:-)
Terug naar home.